En smart utdanning

Lurer du på hvilken utdanning du skal velge? Bli anleggsgartner! Da er du sikret læreplass, og kan velge og vrake i spennende fremtidsmuligheter.

Omtrent hver eneste kvadratmeter i en by som Bergen er bygget av en anleggsgartner. Det er anleggsgartnerne som bygger veiene, plassene, parkene, trappene, bybanestoppene og det meste som omgir oss i byen. Anleggsgartner er et urbant fag.

Faget er i vekst, og det er behov for flinke fagfolk både hos anleggsgartnermesterne og hos dem som bestiller tjenestene deres. Derfor bør du tenke på om du kanskje skal bli anleggsgartner.

LES OGSÅ: Produktiv anleggsgartnerklasse

Bransjen trenger flere lærlinger
Alt i alt er det elleve større anleggsgartnerfirmaer i Bergen, med cirka 400 ansatte. Dette er for lite, for anleggsgartnerne kommer til å bli viktigere og viktigere etter hvert som byen vokser. Nå oppfordrer bransjen flere unge til å satse på en anleggsgartnerutdanning.

– Vi trenger flere lærlinger, sier de.

LES OGSÅ: VG1 anleggsgartner på Stend

Både skole- og læreplass i Bergen
Dersom du velger anleggsgartnerutdanningen i Bergen, er du sikret læreplass. Dette har bransjen forpliktet seg til gjennom en såkalt samfunnskontrakt med Stend VGS. Etter ett år på skolen vil du få læreplass hos en anleggsgartner, hvor du skal gå i lære i tre år. Du vil få lønn i læretiden. Deretter gjenstår fagprøven, og om du består den vil du være ferdig utdannet fagarbeider i et yrke det er stor etterspørsel etter.

Om du heller har lyst til å videreutdanne deg, er dette også fullt mulig etter endt læretid. Ingeniør, arkitekt eller byplanlegger er tre av mange mulige yrker som passer godt for en fagutdannet anleggsgartner.

LES OGSÅ: Alt om å bli lærling

Søknadsfristen er 1. mars
Søknadsfristen til videregående opplæring er 1. mars. For å bli anleggsgartner i Bergen skal du søke vg1 naturbruk på Stend VGS. Da gjør du et fornuftig og fremtidsrettet valg.

LES OGSÅ: Informasjon fra Hordaland fylkeskommune