Anbefaler yrkesfag

Lurer du på hvilken utdanning du skal velge? Gjør som Kristin og Endre. Bli anleggsgartner.

– Som anleggsgartnere får vi være med å skape noe. Vi bygger natursteinsmurer, legger brostein og støper kantstein, og vi vet at arbeidet vårt kommer til å vare i flere generasjoner. Samtidig får vi arbeide ute, både med håndarbeid og maskinkjøring, og vi får jobbe med både stein og planter, sier klassekameratene Endre Botnevik og Kristin Olsnes-Holsen (begge 16) på Stend.

De er førsteårselever på anleggsgartnerlinjen, og har et halvt år igjen før de skal ut i lære. Etter tre år som lærlinger kan de ta fagprøven, og om de består den vil de være ferdig utdannede anleggsgartnere.

LES OGSÅ: Produktiv anleggsgartnerklasse

Brostein og skifer
– I dag har vi lagt brostein og skifer, forteller de, og peker på en flott steinkonstruksjon de har bygget like nedenfor skolebygningene på Stend.

– Dette skal bli en hesterampe for dem som sitter i rullestol, slik at de enkelt kan komme seg opp på hesteryggen. Samtidig er det et lite amfi for skoleklasser og barnehager, når disse kommer på besøk her på skolen, sier de.

LES OGSÅ: VG1 anleggsgartner på Stend

En smart utdanning
I anleggsgartnerklassen på Stend denne våren er de ni gutter og tre jenter. Kristin og Endre håper det blir minst like mange elever neste skoleår.

– Yrkesfag er en smart utdanning, og anleggsgartner er et spennende fag. Det er anleggsgartnere som bygger veiene, plassene, parkene, trappene, bybanestoppene og det meste vi ser rundt oss i byen. Det skal bli kjekt å komme i lære og få jobbe rundt i byen, sier de.

LES OGSÅ: Alt om å bli lærling

Alle er sikret læreplass
Dersom du velger anleggsgartnerutdanningen i Bergen er du sikret læreplass. Dette har bransjen forpliktet seg til gjennom en såkalt samfunnskontrakt med Stend. Etter ett år på skolen vil du få læreplass hos en anleggsgartner, hvor du skal gå i lære i tre år. Du vil få lønn i læretiden. Deretter gjenstår fagprøven, og om du består den vil du være ferdig utdannet fagarbeider i et yrke det er stor etterspørsel etter.

Om du heller har lyst til å videreutdanne deg er dette også fullt mulig etter endt læretid. Ingeniør, arkitekt eller byplanlegger er tre av mange mulige yrker som passer godt for en fagutdannet anleggsgartner.

LES OGSÅ: Informasjon fra Hordaland fylkeskommune

VG1 naturbruk på Stend
Søknadsfristen til videregående opplæring er 1. mars. For å bli anleggsgartner i Bergen skal du søke vg1 naturbruk på Stend VGS. Da gjør du et fornuftig og fremtidsrettet valg.