Kjører traktor i skoletiden

Liam og Alexander valgte VG1 anleggsgartner på Stend da de i fjor vår skulle søke skoleplass. Det angrer de ikke på.

Vinteren har tatt en pause den dagen vi besøker anleggsgartnerklassen på Stend. Elevene har fordelt seg på forskjellige arbeidsoppgaver, og midt ute på den store plassen mellom skolebygningene koster klassekameratene Liam Hatlestad og Alexander Olsen (begge 16) sand og grus med en stor grønn traktor.

De er begge strålende fornøyd med at de valgte anleggsgartnerutdanningen på Stend.

– Her får vi være utendørs flere dager i uken, og vi lærer masse, sier de.

LES OGSÅ: Produktiv anleggsgartnerklasse

Alle elevene er sikret læreplass
Anleggsgartnerklassen på Stend drives i tett samarbeid med bransjen, og etter fullført VG1 venter tre år i lære før Liam og Alexander kan avlegge fagprøven.

– Det blir spennende å se hvor vi får læreplass. Samfunnskontrakten som skolen og bransjen har inngått gjør at hele klassen er sikret å få lære, sier de.

LES OGSÅ: VG1 anleggsgartner på Stend

Variert skoleuke
Skoleåret på Stend har masse praktisk læring.

– Vi har praktisk anleggsgartneropplæring to dager i uken, og én dag med fordypning hvor vi jobber selvstendig med både planlegging og gjennomføring – omtrent som om vi skulle jobbet i en bedrift. De to siste dagene har vi allmenne fag, sier Liam og Alexander.

LES OGSÅ: Alt om å bli lærling

Grått og grønt

Anleggsgartnere jobber med både grått og grønt, og det er den grønne delen av faget Liam og Alexander liker best.

– I vinter har vi jobbet mye med muring og steinlegging, i tillegg til forskjellige maskiner. Selv om det har vært kjekt kommer det til å bli enda kjekkere til våren, når gresset begynner å gro og vi kan jobbe med trær og planter, sier de.

LES OGSÅ: Informasjon fra Hordaland fylkeskommune

Glad for skoleplass i Bergen
Liam bor i Arna, og Alexander på Søreide. De er usikker på om de ville valgt å bli anleggsgartner dersom tilbudet på Stend ikke hadde eksistert.

– Vi bruker mindre enn én time hjemmefra til skolen om morgenen, og er glad for at vi kan bo hjemme under utdanningen. Det kommer vi nok til å fortsette med mens vi går i lære også, tror de.