Liker seg best utendørs

Trives du best utendørs? Da bør du gjøre som Kanyarat Nilsen (17) fra Nedre Natland, og velge anleggsgartnerlinjen på Stend.

Søknadsfristen til videregående nærmer seg, og mange lurer på hvilken utdanning de skal satse på. Hvis du er blant dem som liker deg best utendørs kan kanskje anleggsgartner være noe å satse på? På Stend har de plass til inntil 15 nye anleggsgartnerelever hvert år, og alle er sikret læreplass med lønn etter ett år på skolen.

LES OGSÅ: Produktiv anleggsgartnerklasse

Hørte på naboen
Kanyarat Nilsen valgte å lytte til rådene fra naboen sin, som er anleggsgartner. Nå er hun en av tre jenter i anleggsgartnerklassen på Stend, og stortrives.

– Dette er en perfekt utdanning for meg. Vi jobber utendørs flere dager i uken, og lærer masse spennende, sier hun.

LES OGSÅ: VG1 anleggsgartner på Stend

Videreutdanning
Etter endt læretid kan Kanyarat ta fagprøve, og om hun består den kan hun bli anleggsgartner. Samtidig har hun muligheten til å videreutdanne seg. Ingeniør, landskapsarkitekt eller byplanlegger er tre av mange mulige yrker som passer godt for en fagutdannet anleggsgartner. Hva Kanyarat kommer til å velge vet hun ikke ennå.

– Planen min er å ta fagprøven. Lenger enn det tenker jeg ikke foreløpig, sier hun.

LES OGSÅ: Alt om å bli lærling

Krafse og minigraver
Den dagen vi møter Kanyarat vedlikeholder hun en grusvei hvor vannet har skylt bort mye grus. Redskapene er krafse og minigraver.

– Jeg har tatt sertifikat grunnkurs, og får lov å bruke maskinene her på skolen. I dag er det minigraver. Andre dager kan det være traktor eller beltebåre, forteller hun.

LES OGSÅ: Informasjon fra Hordaland fylkeskommune

Husk fristen 1. mars
Dersom du har lyst å gjøre som Kanyarat må du huske søknadsfristen for videregående opplæring, som er 1. mars. Søk VG1 naturbruk på Stend. Skolen er lett tilgjengelig fra hele byen, kun noen få minutter med buss fra Bybanestoppet på Lagunen.