En super utdanning for jenter

Er du en jente som trives best utendørs? Da bør du gjøre som Andrea, Veronica og Hanna, og søke VG1 anleggsgartner på Stend.

– Du sovner ikke i timene om du velger anleggsgartnerutdanningen på Stend, sier de tre blide jentene vi treffer en formiddag i januar. Sammen med klassekameratene sine sitter de på kne og legger brostein på det som skal bli en flott hellelagt plass nedenfor skolen.

– Vi trives veldig godt, er de enige om.

LES OGSÅ: Produktiv anleggsgartnerklasse

Ombestemte seg
Verken Andrea, Veronica eller Hanna valgte anleggsgartnerfaget da de søkte skoleplass første gang. En av dem har vært innom folkehøyskole og elektro, en annen blomsterdekor, mens den tredje har gått helsefag.

Men så ombestemte de seg, og søkte seg over til VG1 anleggsgartner på Stend.

– Siden vi har tatt allmennfagene tidligere har vi fri hver onsdag og torsdag, da resten av klassen har teoretiske fag, forteller de.

LES OGSÅ: VG1 anleggsgartner på Stend

Sikret læreplass med lønn
Dermed er skoleuken deres kun tre dager lang, og skoleåret begrenser seg til dette ene året på Stend. Deretter skal de gå tre år i lære.

– Skolen har inngått en samfunnskontrakt med anleggsgartnerfirmaene i Bergen, og alle som består er sikret læreplass med lønn de neste tre årene, forteller de.

Et utbant fag
Anleggsgartnerfaget er veldig variert, og veldig urbant. Det er anleggsgartnerne som har bygget nesten alt vi ser rundt oss i byen, enten det er parker, bybanestopp eller skateramper.

– Vi får kjøre traktor og minigraver, og lærer å bruke motorsag. Vi er utendørs nesten hele tiden, og har supre skoledager. Miljøet i klassen er veldig godt, og vi er nesten som en stor venneflokk, forteller Andrea, Veronica og Hanna.

Super utdanning for jenter
De er ikke i tvil om at de har gjort et godt valg.

– Flere jenter burde velge dette faget, slår de fast.

LES OGSÅ: Alt om å bli lærling