Snarveien til et spennende yrke

Lurer du på hvilken videregående utdanning du skal velge? Da bør du vurdere anleggsgartnerutdanningen ved Stend. Der går du kun ett år på skolen, deretter tre år i lære med garantert læreplass dersom du består det første skoleåret.

Lønn får du også. Hele 200.000 kan du regne med det første året ditt i lære. Det er ikke mer enn ett og et halvt år fram i tid fra nå!

Brostein og bålbrenning
Det er full fyr i bålpannen da vi ankommer Melkeviken i Fanafjorden en mandag formiddag i januar, og spredt utover plassen sitter anleggsgartnerelevene ved Stend VGS på kne og legger brostein.

– For noen uker siden var dette en gjørmete gressbakke. Nå er det i ferd med å bli en flott hellelagt plass som kan brukes av alle som vil, sier faglærer Sveinung Berland.

Han forteller at det er spesielt kjekt når oppgavene elevene utfører er ment å vare, som plassen anleggsgartnerne bygger denne dagen.

– Slik er det jo i dette faget. Det er anleggsgartnerne som har bygget nesten alt vi ser rundt oss i byen, enten det er parker, bybanestopp eller skateramper. Anleggsgartnerne er minst like viktige som arkitektene eller byplanleggerne når det gjelder hvordan byene våre formes, sier han.

LES OGSÅ: Produktiv anleggsgartnerklasse

Minigraver og traktor
Samtidig påpeker han at anleggsgartnerfaget er mye mer enn å sitte på kne og legge brostein.

– Hos oss får elevene kjøre både minigraver og traktor, og siden vi kun har ett skoleår på oss til å lære dem opp må vi være raske. Vi pleier å la dem starte med en gang. Det er ingen grunn til å utsette moroen, smiler han.

Fremtidsrettet fag
Sveinung Berland er en av to faglærere på anleggsgartnerlinjen på Stend, og dette skoleåret har de ansvaret for åtte gutter og tre jenter. De fleste er mellom 16 og 25 år gamle. Noen har søkt seg hit direkte fra ungdomsskolen, mens andre har vært innom andre fag før de bestemte seg for at det var anleggsgartnere de ville bli.

– Det er mange gode grunner til å søke seg til oss, forteller den trivelige faglæreren.

– Det viktigste er selvsagt at anleggsgartner er et fremtidsrettet fag med masse spennende arbeidsoppgaver. I tillegg har vi et veldig godt samarbeid med de forskjellige anleggsgartnerbedriftene, og vi passer på at vi lærer elevene våre akkurat de tingene de trenger å kunne for å bli flinke fagarbeidere, sier han.

LES OGSÅ: VG1 anleggsgartner på Stend

Kun ett år på skole
For dem som er lei av å gå på skole har han dessuten noe helt spesielt å lokke med.

– Hos oss går du kun ett år på skole, med tre praktiske dager i uken og kun to dager med teori. Deretter er du garantert læreplass i tre år, med skikkelig lønn og spennende og varierte arbeidsoppgaver. Det er det ikke mange andre skoler som kan matche, sier han.

Samfunnskontrakten
Når Stend VGS kan garantere læreplass til alle anleggsgartnerelevene som består førsteåret, er dette på grunn av samfunnskontrakten skolen inngikk med anleggsgartnerbransjen i Bergen for noen år siden.

Den sikrer ikke bare elevene læreplass med lønn etter skoleåret på Stend. Samfunnskontrakten gjør også at bransjen følger opp elevene mye tettere enn det som er vanlig på VG1 yrkesfag, og dette betyr at undervisningen hele tiden er i samsvar med kravene i bransjen.

– Etter ett år på Stend og tre år i lære kan du ta fagprøven. Om du består den vil du være ferdig utdannet fagarbeider i et yrke det er stor etterspørsel etter, forteller Sveinung Berland.

Om du heller har lyst til å videreutdanne deg, er dette også fullt mulig etter endt læretid. Ingeniør, arkitekt eller byplanlegger er tre av mange mulige yrker som passer godt for en fagutdannet anleggsgartner.

LES OGSÅ: Alt om å bli lærling

VG1 anleggsgartner
Lurer DU på hvilken utdanning du skal velge?

Eller kjenner du kanskje noen som ikke har bestemt seg, og som trives bedre utendørs enn på skolebenken?

VG1 anleggsgartner på Stend kan være en god løsning.